Bateri Telefon Boleh Tahan Dua Minggu

Bateri Telefon Boleh Tahan Dua Minggu
Telefon pintar tidak kira jenama Apple ke? Buatan Korea ke? Atau macam-macam lagi takkan memberikan jangka hayat bateri yang lama. Tengok video sikit, buka Facebook sikit, bersembang di Whatsapp atau WeChat sikit pun boleh menyebabkan bateri habis dalam masa setengah hari.
Akibatnya, terpaksalah mengendong powerbank ke hulur ke hilir. Terpaksa pula cas powerbank tersebut selepas waktu-waktu tertentu. Dan ketika inilah anda akan merindui model-model lama Nokia yang boleh bertahan beberapa hari tanpa cas.
Namun sekiranya para saintis di Universiti Vanderbilt berjaya dalam ujian mereka, anda boleh mendapatkan jangka hayat bateri sehingga dua minggu dengan hanya sekali cas! Dua minggu!
Idea tersebut dikatakan menggunakan teknologi supercapacitor yang diperbuat daripada silikon. Kalau dulu, ia dikatakan gila jika mencipta papan kapasitor silikon pada cip tetapi sekarang ia mungkin menjadi kenyataan.
Dalam pendedahan Scientific Reports, simpanan tenaga dalam silikon dikatakan tahan lebih lama dan ia sudah siap dibawa ke depan. Berbeza dengan bateri yang bekerja mengikut reaksi kimia, silikon dalam supercap ini boleh dicas dalam masa beberapa minit saja untuk tahan lebih lama. Silikon dalam supercaps dikatakan lebih sesuai kerana tindak balasnya terhadap elektrolit - Yahoo News Malaysia

0 comment... add one now