Senarai Makanan Dan Minuman Yang Mengandungi Kafein

kafein


Senarai Makanan Dan Minuman Yang Mengandungi Kafein Bahaya Untuk Wanita MengandungSifat kafein yang merangsang adalah punca peningkatan tekanan darah dan kadar pergerakan jantung serta kekerapan untuk kencing. 

Kebanyakan orang berfikir bahawa hanya kopi saja yang mengandung kafein. Ternyata hal ini salah. Orang yang terlalu banyak bekerja dan kurang tidur akan menggunakan kafein sebagai penambah tenaga. 250 miligram kafein per hari dapat membuat otak tetap terjaga, meningkatkan konsentrasi dan mengurangkan stres.

Tetapi penggunaan terhadap kafein harus diperhatikan agar tidak menimbulkan ketagihan. Anda mungkin sudah mengurangkan jumlah kopi dan teh yang anda minum, tetapi tahukah bahawa ada beberapa jenis makanan dan minuman lain yang ternyata mengandung kafein?

Berikut 8 jenis sumber kafein yang perlu anda ketahui seperti dinyatakan dalam majalah Health, Rabu (11/4/2012) antara lain:

1. Minuman Bersoda
Cola dan minuman bersoda memang mengandungi kafein. Minuman jeruk yang bersoda ternyata memiliki kandungan kafein yang besar iaitu sebanyak 41 miligram.

2. Cokelat
Kafein ditemukan secara alami dalam biji koko, sehingga coklat apapun memiliki kandungan kafein. Cokelat umumnya mengandung kafein kurang dari 10 miligram, tetapi semakin gelap cokelat, semakin tinggi kandungan kafeinnya.

Produk cokelat diperkaya dengan kafein tambahan yang memiliki kandungan kafein sampai 60 miligram, hampir sama dengan kafein dalam secawan teh.

3. Ais krim
Banyak ais krim kini memiliki rasa kopi dan cokelat yang mengandung antara 30 dan 45 miligram kafein yang hampir sama dengan sejag minuman bersoda.

4. Pil penurun berat badan
Kafein memang tidak mempengaruhi dalam usaha menurunkan berat badan anda. Tetapi pil diet umumnya mengandung kafein dalam jumlah yang besar.

Pada tahun 2005, ConsumerLab melakukan analisa terhadap dos harian ubat diet jenis Zantrex-3 sebanyak 1.223 miligram mengandung kafein hampir sama dengan kafein pada 12 cawan kopi.

5. Pil Penahan Sakit
Sedikit kafein dapat mengurangi sakit kepala, tapi kafein dalam jumlah besar akan berbahaya. Pil pepenahan sakait menggunakan kafein dalam jumlah besar untuk meringankan rasa sakit.

Untuk menggunakan pil ini, sebaiknya baca kandungan dan peraturan pada kotak ubatnya terlebih dahulu. Dua tablet Excedrin, pil migrain memiliki 130 miligram kafein sama dengan secawan kopi.

6. Minuman penambah tenaga
Beberapa minuman penambah tenaga atau energi mengandungi kafein sama banyaknya dengan secawan kopi.

7. Penyegar nafas
Dua potong permen penyegar nafas mengandung kafein yang sama dengan secawan kopi.

8. Kuaci
Kuaci dari biji bunga matahari mengandungi folat, vitamin B6, dan vitamin E. Tapi satu porsi kuaci mengandung 140 miligram kafein, kurang lebih sama dengan empat kaleng minuman bersoda.

Atas daripada kesan sedemikian, wanita yang sedang hamil tidak digalakkan untuk mengambil jumlah kafein yang didapati dalam kopi, teh, minuman berkarbonat dan juga coklat dalam jumlah berlebihan. 

Menurut beberapa kajian, jumlah kafein yang selamat diambil adalah sebanyak 200mg sehari yang bersamaan dengan dua gelas kopi, dua gelas teh, enam tin Coca Cola atau empat bar coklat 50 gram. Wanita yang mengambil lebih dari 300mg kafein mempunyai risiko yang lebih tinggi dalam melahirkan bayi yang berat badannya kurang 100-200g berbanding dengan wanita lain yang mengambil kafein dalam jumlah kecil atau tidak mengambil langsung. 

Kesan sampingan yang diakibatkan oleh jumlah yang lebih daripada 200mg termasuklah keguguran, kelahiran bayi yang kurang berat badan serta masalah reproduksi yang lain. Demi mengelakkan masalah tersebut dari berlaku, adalah lebih baik sekiranya anda tidak mengambil sebarang kafein dalam tempoh 9 bulan tersebut


Read more: http://rossacalla.blogspot.com/2013/02/8-punca-makanan-yang-mengandungi-kafein.html#ixzz3N6pSIn9h 
Follow us: @rossacalla on Twitter | PerlingPutih on Facebook

0 comment... add one now