Rebat RM5,000 'Trade In' Kereta Lama 2015

Rebat RM5,000 'Trade In' Kereta Lama 2015

Rebat RM5,000 'Trade In' Kereta Lama 2015. Pemilik kereta berusia lebih 10 tahun kini boleh mendapatkan rebat sehingga RM5,000 untuk membeli kereta baharu, menerusi skim terbaharu yang dijangka diperkenalkan tahun 2015 ini.

Malah, skim ‘trade-in’ yang dinamakan Skim Insentif Pengguna itu membolehkan pengguna membeli sebarang jenama kereta daripada syarikat pengeluar peralatan tulen (OEM) tempatan, meskipun kereta yang mahu dilupuskan itu berlainan jenama.

Ketua Pegawai Eksekutif Institut Automotif Malaysia (MAI), Mohamad Madani Sahari berkata, perbincangan bagi menjayakan skim itu sedang berada di peringkat akhir dan berpotensi untuk dilaksanakan seawal Mac ini.

Selain membabitkan kereta berusia lebih 10 tahun katanya, skim itu juga dijangka terbuka kepada pemilik-pemilik kereta yang terbabit dalam bencana banjir yang berlaku di beberapa buah negeri di Pantai Timur ketika ini.

“Skop untuk mangsa banjir (pemilik kereta) ini baharu sahaja dibincangkan untuk menjadi sebahagian daripada skim ini. Apapun, skim ini masih perlu mendapat kelulusan kerajaan dan juga pengeluar kereta yang akan menilai prospek pelaksanaan skim tersebut.

“Ketika ini, kedua-dua pihak memberikan respon yang baik, dan kepada pengguna skim ini bukan merupakan paksaan,” katanya kepada pemberita selepas Kajian dan Prospek Industri Automotif Malaysia 2014/2015 di sini hari ini.

Tambah Mohamad Madani, skim pelupusan kereta itu pernah diperkenalkan pada 2009 namun hanya membabitkan kereta jenama Proton dan Perodua sahaja. Jelasnya, pelaksanaan kali ini lebih terbuka meliputi semua jenama kereta yang berminat untuk menyertai skim tersebut.

Beliau bagaimanapun, tidak dapat memberi anggaran bilangan kenderaan berusia lebih 10 tahun yang berada di jalan raya negara ini.

“Jika dilaksanakan, kami menjangka jualan keseluruhan kenderaan baharu (TIV) tahun ini mencecah sehingga 750,000 buah. Pada anggaran kami, ia boleh mencecah sehingga 770,000 buah tetapi disebabkan skim pelupusan ini hanya dilaksanakan pada Mac, kami membuat sasaran yang lebih rendah,” katanya.

Jelas beliau, komponen kereta-kereta yang dilupuskan akan diperbaiki semula dan mana-mana komponen yang masih boleh digunakan akan diperbaharui untuk dijadikan alat ganti baharu dengan jaminan.

“Skim ini telah dibincangkan sebelum bencana banjir. Namun, setelah mendapati banyak kereta yang terjejas teruk akibat kejadian ini, kami mendapati skop ini boleh dimasukkan sekali dalam Skim Insentif Pengguna memandangkan mangsa-mangsa banjir mungkin mengalami kerosakan kereta yang teruk,” - BH online

0 comment... add one now