Syarat Kemasukan Ke Maktab Perguruan IPG

Syarat Kemasukan Ke Maktab Perguruan IPG.  Disertakan satu status dikongsi dari Laman FB Halatuju untuk panduan mereka yang ingin menjadi guru atau cikgu. Assalamualaikum & hai. Skrg sy menuntut di IPGKDRI, semester 2 persediaan kos Sejarah.
Jadi adik2 tanya apa IPG ni eh? Ok biar saya terang satu2. Mudah2 an jelas dalam pembacaan adik2. Insya-Allah

IPG ni adalah utk melatih guru sekolah rendah sahaja. Semua subjek sekolah rendah ada, adik2 boleh google.


Guru keluaran ipg adalah guru yang ada degree. Insya-Allah sem degree saya bermula bulan 6 ni.


Tempoh pembelajaran adalah 5 tahun (setahun utk asasi, 4 tahun utk degree)
Pendidikan adalah percuma, free. Tiada yuran dan tiada ptptn. Elaun diberi ikut tempat, kalau ipg di kawasan bandar, elaun akan jadi tinggi berikutan kos hidup yg tinggi. Macam saya, di Kuala Terengganu, kadar hidup biasa2, utk asasi, saya dapat 430 sebulan. Bila masuk degree 595 sebulan. (kalau berjimat lebih dari cukup dan boleh menabung)


IPG menjamin kerjaya guru selepas degree. Saya sering bagi contoh, kalau kerajaan dh laburkan beribu2 duit pada awak sepanjang 5 tahun belajar, mesti bila dh grad. Kerajaan takkan biarkan awk tak berbakti pada negara kan? Insya-Allah peluang kerjaya ada. IPG produk KPM. KPM dahulukan produk dia.

Macam mana nak masuk ipg akak?

KPM buat permohonan online di laman web. Dah boleh isi apa subjek first choice & second choice.

Syarat Kemasukan Ke IPG

Utk pelajar yg dpt 5A keatas, insyaallah akan dipanggil utk ujian bertulis & ujian fizikal (banyak lari2, tekan tubi, kena berlatih sebelum hari ujian)


Sekiranya awak lulus, akan dipanggil utk interview berkumpulan sebulan lepas tu. Kali ni, kena menyerlah sbb kerjaya ni adalah cikgu. cikgu tak boleh malu. Dan akan ditanya sikit2 pasal subjek kita, kalau TESL, kena speaking. Sejarah, ada soalan sejarah.


Kalau berjaya, semuanya insyaallah dapat IPG. Yg minta ipg tahun 2014, seramai 20 ribu. Lepas byk saringan, yg diambil hanya 3 ribu org sahaja. 3ribu dibahagi 27 kampus. Macam kelas saya, ada 15 org sahaja guru pelatih. Batch saya di kampus ni, ada 55 org sahaja
Result? Kalau guru pelatih semenanjung, ada kelebihan bi yg dpt 7A keatas atau at least B dua subjek. Kalau Sabah Sarawak, demand dia kurang sikit, 5A dah okay.

Jadi masih berminat jadi guru pelatih ipg? Boleh, kita usaha dan bndingkan profesion mana yg jadi pilihan.

Kalau awak berjiwa guru, dan ada rasa utk memberi tanpa balasan, boleh mohon ipg. Sbb jadi cikgu tak kaya, tapi saham akhirat kalau betul jalannya, insyaallah ada Tq, boleh forward kat kawan2 lepas Spm.


Berikut syarat kemasukan IPG 2015 terkini

Berikut adalah senarai lengkap Bidang Pengkhususan mulai Ambilan 2015 :


Bil Bidang Pengkhususan Aliran Sekolah Pencapaian Gred Minimum Dalam Mata Pelajaran Peringkat SPM
Mata Pelajaran Peringkat SPM Gred Minimum
1 * Pendidikan Awal Kanak-Kanak
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Melayu
A-
SJKC Bahasa Cina
B
SJKT Bahasa Tamil
B
2 * Bimbingan dan Kaunseling
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Melayu
A-
SJKC Bahasa Cina
B
SJKT Bahasa Tamil
B
3 * Pendidikan Pemulihan
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Melayu
A-
SJKC Bahasa Cina
B
SJKT Bahasa Tamil
B
4 * Bahasa Melayu
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Melayu
A-
SJKC Bahasa Melayu
A-
Bahasa Cina
B
SJKT Bahasa Melayu
A-
Bahasa Tamil
B
5 * Bahasa Inggeris
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Inggeris
A
SJKC Bahasa Inggeris
A
Bahasa Cina
B
SJKT Bahasa Inggeris
A
Bahasa Tamil
B
6 * Bahasa Cina
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Cina
A-
SJKC
A-
7 * Bahasa Tamil
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Tamil
A-
SJKT
A-
8 * Bahasa Iban
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Iban
C
9 * Bahasa Kadazandusun
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Bahasa Kadazandusun
C
10 * Matematik
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Matematik
A-
Matematik Tambahan
A-
SJKC Matematik
A-
Matematik Tambahan
A-
Bahasa Cina
B
SJKT Matematik
A-
Matematik Tambahan
A-
Bahasa Tamil
B
11 * Sains
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi
A-
SJKC Bahasa Cina
B
Mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi
A-
SJKT Bahasa Tamil
B
Mana-mana dua (2) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi
A-
12 * Reka Bentuk dan Teknologi
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK Mana-mana satu (1) mata pelajaran tersebut:
» Lukisan Kejuruteraan/
» Teknologi Kejuruteraan/
» Pengajian Kejuruteraan Awam/
» Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/
» Pengajian Kejuruteraan Elektrikal/
» Reka Bentuk dan Teknologi
A-
SJKC Bahasa Cina
B
Mana-mana satu (1) mata pelajaran tersebut:
» Lukisan Kejuruteraan/
» Teknologi Kejuruteraan/
» Pengajian Kejuruteraan Awam/
» Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/
» Pengajian Kejuruteraan Elektrikal/
» Reka Bentuk dan Teknologi
A-
SJKT Bahasa Tamil
B
Mana-mana satu (1) mata pelajaran tersebut:
» Lukisan Kejuruteraan/
» Teknologi Kejuruteraan/
» Pengajian Kejuruteraan Awam/
» Pengajian Kejuruteraan Mekanikal/
» Pengajian Kejuruteraan Elektrikal/
» Reka Bentuk dan Teknologi
A-
13 * Pendidikan Islam** Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK/SJKC/SJKT
Bahasa Arab
B
Pendidikan Syariah Islamiah
A-
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
A-
14 * Bahasa Arab** Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Bahasa Arab
B
Pendidikan Syariah Islamiah
A-
Pendidikan Al-Quran dan Al-Sunnah
A-
15 * Pendidikan Seni Visual Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Pendidikan Seni Visual
A-
SJKC
Pendidikan Seni Visual
A-
Bahasa Cina
B
SJKT
Pendidikan Seni Visual
A-
Bahasa Tamil
B
16 * Sejarah Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Sejarah
A-
SJKC
Sejarah
A-
Bahasa Cina
B
SJKT
Sejarah
A-
Bahasa Tamil
B
17 * Pendidikan Muzik** Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Bahasa Melayu
A-
SJKC
Bahasa Cina
B
SJKT
Bahasa Tamil
B
18 * Pendidikan Jasmani  ** Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Bahasa Melayu
A-
SJKC
Bahasa Cina
B
SJKT
Bahasa Tamil
B
19 * Pendidikan Khas
Calon Memenuhi Syarat Umum, Syarat Asas Akademik DAN
SK
Matematik
A-
Mana-mana satu (1) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi/Sains
A-
SJKC
Matematik
A-
Bahasa Cina
B
Mana-mana satu (1) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi/Sains
A-
SJKT
Matematik
A-
Bahasa Tamil
B
Mana-mana satu (1) mata pelajaran berikut:
Fizik/Kimia/Biologi/Sains
A-


Nota :
1. *   Bidang yang ditawarkan adalah berdasarkan unjuran keperluan guru daripada Bahagian Perancangan dan Penyelidikan
         Dasar Pendidikan (BPPDP), KPM
2. ** Calon yang memohon bidang Pendidikan Muzik, Pendidikan Jasmani, Pendidikan Islam dan Bahasa Arab
         MESTI MENDUDUKI DAN LULUS UJIAN AMALI bagi bidang pengkhususan tersebut.



{ 7 comments.. read them below or add one }

ainiey mirae ainiey mirae June 10, 2015
assalamualaikum ...saya lepasann stpm/2014 boleh ke saya mohon IPG...?
kalau saya boleh mohon bila tarikh permohonan yang terdekat yang boleh saya pohon...?
terima kasih...
Bintang Sukan Bintang Sukan June 10, 2015
Mengikut jadual biasa, ianya akan dibuka pada Feb setiap tahun
Nur Hidayu Nur Hidayu September 28, 2015
Lepas dah habis f6, boleh masuk ipg tak? Ke start df f5 sj?
Burn Jen Burn Jen November 18, 2015
Kalau ada 4 kepujian je boleh apply tak?
annasuha kamarul bahari annasuha kamarul bahari January 09, 2016
Kalu lepasan matrik batch 2014/2015(1996) ...blh mohon ke
Saidah Saidahyaakub Saidah Saidahyaakub January 10, 2016
lepasan kolej voka bole memohon ke?
Unknown Unknown March 14, 2016
Tumpang tanya..elaun tu dapat tiap-tiap bulan secara tetap ke..atau dapat tak tentu bulan