Panduan Dan Tips Cari Kerja Kosong

Panduan Dan Tips Cari Mencari Atau Memohon Kerja Kosong. Berikut disertakan panduan dan tips berguna bagi mereka yang sedang mencari kerja. Terdapat banyak saluran untuk memperoleh maklumat mengenai pekerjaan di negara ini seperti di bawah.

Media massa
- Iklan jawatan kosong di akhbar arus perdana.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia
- Mendaftar menerusi laman web di www.spa.gov.my
- Mengisi borang permohonan menerusi pejabat SPA, Putrajaya dan negeri atau Jabatan Tenaga Kerja negeri dan daerah.

Jabatan Tenaga Kerja
- Mengunjungi Jabatan Tenaga Kerja berhampiran untuk berdaftar dengan mengisi maklumat peribadi, kelayakan dan pekerjaan yang diminati.
- Menggunakan laman web www.jobMalaysia.gov.my

Temu duga terbuka
- Temu duga secara terbuka ialah satu cara untuk mendapatkan pekerjaan. Cara itu memerlukan usaha yang lebih. Anda terpaksa pergi dari satu syarikat ke satu syarikat bertanyakan kerja yang sesuai.

Agensi pekerjaan
- Agensi pekerjaan berfungsi membantu majikan untuk mendapatkan tenaga kerja dalam kalangan pencari kerja termasuk lulusan universiti.
- Agensi itu boleh dicapai dengan melayari laman sesawang mereka. Contohnya, www.jenjobs.com, www.careerbuilders.com.my dan www.employmentagencies.com.my.

Panduan Dan Tips Cari Kerja Kosong
Temuduga di kampus
- Terdapat majikan mengadakan sesi temu duga secara tetap dari semasa ke semasa khususnya pada akhir sesi pengajian bagi mencari calon yang layak dan sesuai diambil bekerja.

Rakan bekerja
- Maklumat pekerjaan juga boleh diperoleh melalui rakan anda yang bekerja dengan bertanyakan mengenai jawatan yang diperlukan di syarikat mereka - BH online

0 comment... add one now