Monday, December 10, 2018
Sukan

Keputusan Liga Perdana Inggeris 2018/19

Jadual Liga Perdana Inggeris

Keputusan Liga Perdana Inggeris 2018/19. Liga Perdana adalah tahap tertinggi dalam liga bola sepak Inggeris. Liga Perdana Inggeris, biasanya dirujuk sebagai Premiership, merupakan kejohanan liga profesional Inggeris untuk kelab bola sepak. Di puncak sistem liga bola sepak Inggeris, ia merupakan kejohanan bola sepak yang utama. Ia disertai oleh dua puluh kelab, berfungsi dengan sistem kelayakan dan penyingkiran dengan The Football League.

Pertandingan itu dibentuk sebagai FA Premier League pada 20 Februari 1992 berikutan keputusan kelab-kelab dalam Football League First Division untuk berpisah daripada The Football League, yang pada asalnya ditubuhkan pada 1888, dan mengambil kesempatan hak-hak penyiaran televisyen menguntungkan. Semenjak itu, Liga Perdana Inggeris telah menjadi liga sukan paling banyak ditonton di dunia. Ia juga meduduki ranking yang pertama dalam ranking UEFA liga-liga berdasarkan prestasi dalam kejohanan Eropah dalam lima tahun terakhir, mendahului La Liga di Sepanyol dan Serie A di Itali. Berikut adalah Keputusan Liga Perdana Inggeris yang boleh dirujuk di bawah ini.

Keputusan Liga Perdana Inggeris 2018/19

Keputusan Liga Perdana Inggeris

Sejumlah 46 kelab pernah bersaing dalam Liga Perdana Inggeris tetapi hanya enam pasukan pernah memenangi: Manchester United(13 gelaran), Chelsea(5 gelaran),  Manchester City (3 Gelaran) dan Arsenal (2 Gelaran), Blackburn Rovers(1 gelaran) dan Leicester City(1 gelaran). Juara semasa ialah Manchester City yang memperoleh gelaran 2017-18 pada awal bulan Mei. Berikut merupakan Liga Perdana Inggeris.

SENARAI PASUKAN EPL 2018 / 2019
ArsenalBournemouthBrighton
ChelseaCrystal PalaceEverton
Manchester CityManchester UtdNewcastle Utd
Leicester CityWolverhampton WanderersSouthampton
TottenhamWatfordWest Ham
Burnley FCHuddersfieldLiverpool
FulhamCardiff City

Jadual Liga Perdana Inggeris 2018/19

Berikut merupakan Jadual dan keputusan Liga Perdana Inggeris 2018/19 sepanjang 38 perlawanan:

JADUAL PERLAWANAN LIGA PERDANA INGGERIS (EPL) TERKINI DAN KEPUTUSAN

Kedudukan Liga Perdana Inggeris 2018/2019

Berikut adalah Kedudukan Liga Perdana Inggeris 2017/2018 sepanjang 38 perlawanan:

KEDUDUKAN TERKINI CARTA LIGA PERDANA INGGERIS (EPL) 2018

Semoga perkongsian Keputusan Liga Perdana Inggeris 2018/2019 ini bermanfaat buat semua. Selamat menyaksikan aksi Liga Perdana Inggeris, Carabao Cup serta Piala FA dan sokonglah pasukan kesayangan anda.

Leave a Reply

error: Content is protected !!